Skip to main content
SammanhållningTräning

Sammanhållning på jobbet – trots låg kontorsnärvaro

hälsoaktivitet
Hur upprätthåller man sammanhållningen på arbetsplatsen i en tid då många anställda väljer att arbeta på distans? Den här artikeln tar ett djupdyk i hur vi kan främja samarbete och välbefinnande, även när många kontorsplatser ekar tomma.
Författare: Oskar Boding.
Läsning: 5 min.
Oskar Boding är en av grundarna till We+ och brinner för att skapa nya vanor med regelbunden träning och genom det förändra människors liv.

Framgångsrika strategier för distansarbete

Att stärka sammanhållningen på distans behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Med rätt verktyg skapas virtuella mötesplatser som imiterar kontorets fikarum, ett ställe där medarbetare kan korsa varandras vägar spontant och bygga relationer utanför de formella arbetsuppgifterna.

Har du tänkt på hur en enkel digital plattform kan öppna upp för sådana möten? Genom att erbjuda en samlingspunkt online kan anställda hålla koll på varandra och lära känna sina kollegor på ett djupare plan. För chefer och ledare representerar dessa tjänster en ovärderlig mekanism för att vara ”närvarande”, även när de fysiskt är frånvarande.

Flexibel närvaro på framtidens arbetsplats

Flexibiliteten i arbetsplatsen har aldrig varit mer aktuell än nu. Genom en intressant studie på 53 företag med över 500 anställda, har det framkommit att nästan alla har infört en 3-2 närvaropolicy. Det innebär att anställda tillbringar tre dagar på kontoret och två dagar på distans.

Men hur upprätthålls produktiviteten och engagemanget med en sådan policys? Studien avslöjar att hälften av dessa företag hade mindre än 40% närvaro medan vissa rapporterade en chockerande låg 20% närvaro.

Denna statistik uppmanar till reflektion och diskussion kring fördelar och nackdelar med flexibla arbetsscheman. Det finns många möjligheter för förbättring för att upprätthålla en hög produktivitet och en känsla av samhörighet, även på distans.

hälsoaktivitet

Digitalisering av friskvårdsinitiativ

Att hålla sig aktiv är extra viktigt när många jobbar hemifrån. Regelbunden träning är en kraftfull hälsobooster. Motion kan också öka vår koncentration och kreativitet, vilket gör oss mer produktiva i vårt arbete. Företagsledningar överallt inser att investeringar i personalens hälsa är en långsiktig strategi för att ha glada, produktiva medarbetare som ger tillväxt och stabilitet hos företaget.

Med den snabba tillväxten inom tekniska lösningar har friskvård blivit ännu mer tillgänglig. Genom att göra friskvårdsinsatser digitala har företag som We+ visat att de kan öka engagemanget dramatiskt, särskilt nu när distansarbetet är normen.

”We+ har hjälpt oss att svetsa samman personalen på olika avdelningar i UK, Italien, Belgien, Holland, Sverige och Norge. Alla peppade varandra med träningspass och foton från olika delar av Europa. Nivån på engagemanget var mycket högre än vi någonsin drömt om.”

Freya Powell
HR Swisslog
En gemensam hälsoaktivitet kan främja både samarbete och välbefinnande:

Underhållning är den främsta drivkraften

Underhållning är den huvudsakliga anledningen till att människor använder sociala medier, enligt Svenskarna och Internets rapport 2023. Denna princip gäller även för träning: ju roligare det är, desto mer engagerar man sig. We+ appen förvandlar träning till en rolig aktivitet genom att erbjuda uppmuntran och stöd från kollegor. Detta uppmuntrar till ökat engagemang och träning, vilket gör We+ till ett idealiskt verktyg för att främja både hälsa och gemenskap på arbetsplatsen.

Inkluderande och flexibel

En inkluderande och flexibel hälsoutmaning gör att alla deltagare kan delta på ett sätt som passar dem. Vissa kanske vill spela tennis. Några andra vill ta en snabb promenad. En tredje kanske vill simma. Den gamla stegtävlingen känns utdaterad. I de nya hälsoutmaningarna kan man välja själv vilken aktivitet man vill göra. Och alla tävlar på lika villkor, vilken nivå du än befinner dig på.

Mätbara hälsoresultat och dess påverkan på arbetsplatsen

Att veta att investeringar i hälsa ger avkastning är en sak. Att mäta och följa upp det är en annan. We+'s användarplattform ger företagsledningar verktygen för att inte bara följa upp individens hälsoframsteg, utan också kartlägga hur detta påverkar den övergripande teamprestationen och företagskulturen.
Ett tydligt exempel är införandet av en omfattande hälsoanalys i ett medelstort it-företag där man kunnat knyta ökad fysisk träning till en imponerande minskning i projektmissar och ökad kreativitet.

De geografiska gränserna utgör inte längre något hinder

We+ gör det enkelt för företag, med spridda arbetsplatser runt om i landet eller globalt, att engagera sina medarbetare i hälsa. Hälsoaktiviteterna som We+ erbjuder är helt online-baserade. Aktiviteterna är enkla att rulla ut och kommunicera och genomföra var man än befinner sig.
hälsoaktivitet
Kontakta We+ idag för en kostnadsfri demo och genomgång.

Vi visar hur det fungerar och tillsammans kan vi titta på hur det skulle passa i just din organisation.

Några av våra kunder

Sammanhållning

We+ lanserades för att stärka gemenskapen under en pandemin. Resultatet blev fantastiskt även för hälsan.

Globalt

Sandvik Rock Tools har gjort fyra globala aktiviteter med We+ som enar och sprider glädje till kollegorna i över 20 länder.

Safety Week

We+ lanserades för tusentals medarbetare som en del av Skanskas årliga Safety week och blev en stor succé.

Uppslutning

En gedigen informationskampanj resulterade i att 75 % av medarbetarna anmälde sig till  ”Canon Stronger Together”.

+ 88%

Kraftfulla resultat. Kollegorna på Electrolux ökade motionsnivån med 88% i snitt under aktiviteten med We+.

Socialt

För Spotify var den sociala interaktionen i We+ viktigast. Ett hälsosamt och socialt sätt att ena en global organisation.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev