En hälsoutmaning på jobbet kan ge mycket positiva effekter, både för individen och företaget. Här är tre enkla sätt att räkna på vinsterna i förhållande till kostnaderna.
Författare: Oskar Boding.
Läsning: 5 min.
Oskar Boding är en av grundarna till We+ och brinner för att skapa nya vanor med regelbunden träning och genom det förändra människors liv.
För individen är regelbunden motion är något av en mirakelmedicin
En hälsoutmaning på jobbet gör att de anställda får ta del av fördelarna från regelbunden motion. Inte bara inom omtalade områden som minskad risk att dö i förtid av hjärt- kärlsjukdom, minskad risk för diabetes typ 2, minskad risk för visa typer av cancer och minskat antal förkylningsdagar. Regelbunden fysisk aktivitet är även ett effektiv sätt att motverka psykisk ohälsa. Sömnbristen minskar och vi blir bättre på att hantera oro och ångest.
Medarbetarna blir även bättre på att hantera utmaningar på arbetsplatsen och i sitt privatliv. ”Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre” säger överläkare i psykiatri och Anders Hansen.
Regelbunden motion förbättrar även syreupptagningsförmågan vilken förbättrar produktiviteten och möjligheten att få medarbetarna att jobba med full kapacitet och samtidigt ha energi kvar efter arbetstid.
Vilken arbetsgivare vill inte ha alla dessa fördelar och den konkurrensfördel som det ger?
Alla företag och organisationer borde lägga mycket energi på detta eftersom det finns så mycket att vinna. Konstigt nog så har konditionen minskat med 10.8% på svenska arbetsplatser mellan 1995 – 2017. Feelgood skriver ett bra inlägg om detta här!
Viktigt att även räkna in ”mjuka” värden i din hälsoutmaning på jobbet
Även om vi gillar att kunna räkna hem våra investeringar så är det även viktigt att även betona värden som engagemang, produktivitet, resiliens och attraktionskraft. Avonvoa anordnade Business Health 2019 där den amerikanska forskaren Ron Z Goetzel djupdök inom orådet. Se Rons Goetzels presentation här
Så lyckas du med din hälsoutmaning på jobbet
Vill du lära dig hur man gör? Lär vår artikel med våra 7 främsta tips på hur du lyckas med din hälsoutmaning.
"Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre"
säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri, om regelbunden motion