Skip to main content
SammanhållningTräning

Stegtävlingen är död, uppföljaren är här!

stegtävling stegtävlingen
– Vi har gjort en stegtävling men letar nu efter något modernare och har hört om att We+ är det nya, stämmer det?
Det korta svaret? – Absolut! Det långa svaret? Läs vidare så berättar vi om evolutionen av stegtävlingen.
Författare: Mikael Bredberg.
Läsning: 5 min.
Mikael Bredberg är en av grundarna till We+ som brinner för engagerande motionsaktiviteter som skapar sammanhållning och där alla kan vara med på lika villkor.

Under de senaste åren har du kanske fått känslan av att en stegtävling inte fungerar lika bra längre. Hälsa och motion har utvecklats enormt sedan första stegtävlingen startade, och stegtävlingen har inte hängt med utvecklingen. Fler och fler talar om stegtävlingen som ett fenomen som håller på att dö ut.

Att investera tid, pengar och energi i medarbetarnas välbefinnande är bra ur många perspektiv. Mer fokus på hälsa ger friskare och gladare medarbetare.  Det är idag ingen nyhet. Men i början av 2000-talet var det nytt och stegtävlingen föddes.

Stegtävling är enkelt men inte anpassat

En stegtävling var ett enkelt sätt för en organisation att komma igång med ett hälsoprogram för sina medarbetare. Stegtävlingarna har inspirerat många soffpotatisar att börja röra på sig. Alla kunde vara med. Kanon tyckte de flesta!

Men sedan 2000-talets början har träningsindustrin fullkomligen exploderat och idag finns mer träningsalternativ än någonsin. Alla kan utöva det som passar dem bäst. Vissa gillar simning, en del tycker att yoga är skönast, andra gillar löpning.

Andel med hälsofarligt låg kondition.

Nära hälften, 46 procent, av den arbetsföra befolkningen har en hälsofarligt dålig kondition. Studien är framtagen av HPI-gruppen på GIH.

Riskreduktion vid träning

Riskreduktionen för sjukdomar vid fysisk aktivitet kan vara så hög som 50% visar observationsstudier som inkluderar tiotusentals individer, skriver Läkartidningen.

We+ användare, fysisk aktivitet per vecka

World Health Organisation (WHO) rekommendation för ett hälsosamt liv är 150 minuter fysisk aktivitet per vecka.

Träning måste bli av – långsiktigt

I och med större och större problem med stillasittande och försämrad kondition har medvetenheten runt träning ökat enormt. De flesta vill träna mer. Men de hittar inte motivationen, rutinen och viljan.

Den träningen som är bäst är den som blir av – och som man gör vecka efter vecka, år efter år. Tyvärr slutar många gå sina 10 000 steg så fort stegtävlingen är över och man har lagt stegräknaren i byrålådan. Och så är de tillbaka i soffan igen.

För att vara långsiktig måste det vara aktiviteter som passar i ens vardag, något som känns kul och engagerande och framförallt – som man valt själv. Du vill ju att dina medarbetare ska fortsätta träna – även efter att tävlingen på jobbet är över. Eller hur?

Stegtävlingen är orättvis

Stegtävlingarna har fokus på antal steg, det säger ju sig självt. Därför vinner oftast hundägarna och vaktmästarna, vilket kan kännas lite orättvist. Och visst finns det stegtävlingar där man kan räkna om olika aktiviteter till steg, men i våra ögon känns det krångligt. Varför ska inte alla kunna tävla på lika villkor? Med den aktivitet som passar en själv allra bäst?

Efter tre, fyra, fem stegtävlingar har medarbetarna ofta tröttnat på stegtävlingen som aktivitet.

Okej, men vad finns bakom kröken, vad är nästa grej? Jo det ska vi berätta!

”Idag vill medarbetarna ha valfrihet, lika villkor och känna engagemang och sammanhållning – vilket har gjort att det som stegtävlingen stod för, nu blivit en helt ny sorts motionsaktivitet”

 

/Mikael Bredberg, We+

Idag vill medarbetarna ha en motionsaktivitet med valfrihet!

För att motion och träning skall blir en del av ens vardag så måste den passa ens personlighet och vardag. Därför måste tid, plats och form vara helt valfri: en rask promenad på lunchen, cirkelträning med vännerna eller löpträning inför maraton. Man vill kunna göra det som passar ens vardag och man tycker är kul. Det är då det blir av.

Idag vill man ha en motionsaktivitet där alla ska kunna vara med – på lika villkor

Egentligen tävlar ju alla för sitt eget välmående – inte mot varandra. Alla ska kunna vara med på lika villkor – där ett pass är ett pass oavsett hur hårt eller hur långt det är, eller hur många steg man har tagit jämför med andra. Det viktiga är att passen blir av. Man tävlar med varandra och framförallt tävlar man med sig själv! Genom tävla på lika villkor blir motion och träning roligt – för alla. Tävlingen blir en motiverande faktor som hjälper till så att motion och träning blir av samtidigt som det ökar sammanhållningen i gruppen och företaget.

Idag vill man ha en kul och engagerande motionsaktivitet

Vi är sociala varelser som motiveras av uppskattning och de flesta behöver bli peppade. Hur många har inte en personlig tränare för att få någon som peppar och hejar på? För att lyckas bör du se till att träning kopplas ihop med sociala interaktioner genom bilder, videoklipp och kommentarer och likes – som medarbetarna själva fyller på med roligt och relevant innehåll – istället för att stapla steg på hög. Vi på We+ vet hur viktig kraften i gruppen är. 

Man vill kunna göra sin motionsaktivitet ihop – vare sig man är en lokal eller global organisation

Om man har medarbetare utspridda i landet eller i världen vill man kunna motivera och engagera dem även på distans. Använd en online-baserad motionstjänst som fungerar lika bra lokalt som globalt (och är anpassad för alla världens tidszoner) så ser du till bygga sammanhållningen hur stor eller liten organisationen än är.

Slutligen ett stort tack till stegtävlingen – och hej då!

Det som en stegtävling stod för har vi tagit vara på. Enkelheten och tävlingsmomentet är fortfarande viktigt. Men eftersom behoven ändrats har vi utvecklat en helt ny sorts motionsaktivitet. Därför vill vi rikta ett ömt och varmt tack till den gamla stegtävlingen som vi nu begraver till förmån för en modern, social och rolig motionsaktivitet!

Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om hur du kan använda We+

Stegtävling känns lite mossigt och våra kunder letar efter något nytt. We+ är enklare och mer inkluderande än att räkna steg och adderar dessutom stort värde i förbättrad teamkänsla. Våra kunder älskar det!

/ Filippa Risbecker, Teamledare Träning Feelgood

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev